Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Alarmsysteem beveiliging Online info & advies over beveiliging en het installeren van alarmsystemen.
Alarmsysteem beveiliging
banner image

Bewakingscamera: soorten, vormen & prijzen

Onder alarmsystemen denken we vaak aan een systeem dat op basis van een code of een drukje op de knop werkt. Een andere, veelgebruikte vorm van een alarmsysteem is gebruik maken van bewakingscamera’s. Er zijn heel wat verschillende soorten bewakingscamera’s en die hebben allemaal wel wat meer uitleg nodig.

 

Soorten bewakingscamera’s

Bewakingscamera’s kunnen we onderverdelen in enerzijds de werking van de camera en anderzijds de soort camera, die meer om het ‘uiterlijk’ draait.

 

Werking van een bewakingscamera

1. Analoge bewakingscamera

Bij de traditionelere analoge bewakingscamera (ook bekend als CCTV) wordt het analoge beeld naar een digitale videorecorder (DVR) verzonden. Vervolgens wordt het analoge beeld via de videorecorder omgezet tot een digitaal beeld. Daarna zal alle beeldmateriaal op een aparte harde schijf worden opgeslaan, zodat het beeldmateriaal later nog kan worden bekeken.
Om de beelden te kunnen terugzien wordt een scherm aan de DVR gekoppeld, of via de computer (Dit kan bijvoorbeeld ook meteen via internet). Een nadeel van deze vorm van alarmsysteem is dat je de beelden slechts op een beperkt aantal schermen kan terugzien.

De analoge bewakingscamera is al een iets oudere variant van bewakingscamera’s. Toch wil dit niet zeggen dat de kwaliteit daardoor veel slechter is! Een extra pluspunt bij de analoge camera, is dat deze veel goedkoper is dan de modernere varianten.

 

bewakingscamera

 

2. IP camera’s

IP staat voor ‘internet protocol’, dit geeft al mee dat deze camera via internet werkt. Bij de veelgebruikte IP bewakingscamera wordt het beeld analoog opgevangen maar onmiddellijk omgezet tot een digitaal beeld in de bewakingscamera zelf. Bij de IP bewakingscamera worden de beelden meteen via de ethernetkabel op een computernetwerk of op internet geplaatst. Anders dan de analoge camera is dat iedere IP camera een apart IP adres krijgt, waardoor de beelden sneller zullen verlopen en het internet niet begint te haperen. Daarnaast kan je deze beelden ook op iedere plek waar je internetverbinding hebt zien.

Er zijn twee types IP camera’s:

  • Enerzijds is er de gecentraliseerde IP bewakingscamera die een centrale ‘Netowrk Video Recorder’ (NVR) nodig heeft. Dit is een softwareprogramma dat alle beelden op een USB flash drive, SD kaart, disk drive of een andere opslagplaats opslaat.
  • Het tweede type is de gedecentraliseerde IP bewakingscamera. In deze bewakingscamera’s zit reeds een opslagplaats voorzien, waardoor zij dit softwareprogramma niet meer nodig hebben.

 

Wil je een bewakingscamera aanschaffen en laten plaatsen door een specialist? Op de offertepagina kan je offertes aanvragen bij verschillende ervaren vakmannen in de buurt. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend. Zo kan je eenvoudig prijzen vergelijken.
Klik hier om offertes op maat te ontvangen!

 

 

Vormgeving van de camera

Een bewakingscamera is dus ofwel analoog of van het IP type. Natuurlijk zien ook niet alle bewakingscamera’s er hetzelfde uit! Sommige zie je van ver al staan, anderen zijn veel beter verstopt. Een overzicht vind je hieronder.

 

1. Traditionele bewakingscamera (bullet camera)

Nog steeds veel in gebruik zijn de rechthoekige, langgerekte beveiligingscamera’s. Heel efficiënt, maar makkelijk te beschadigen en opvallend zichtbaar! Deze zogenaamde bullet camera wordt voornamelijk outdoor toegepast en kan vrij eenvoudig geïnstalleerd worden. Ook is het relatief gemakkelijk om de camera na montage nog bij te stellen. Klik hier om gratis offertes te ontvangen.

 

2. Dome bewakingscamera

Deze camera is zowel in analoge als in IP variant verkrijgbaar. Een dome camera is ofwel aan het plafond of aan de muur bevestigd. De dome bewakingscamera zelf, zit in een ‘dome’. Dit is een klein koepeltje dat over de camera wordt geplaatst. Vaak wordt deze koepel verduisterd, zodat de camera zelf niet meer zichtbaar is. Naast het verduisteren van de camera is de dome ook bedoeld om vandalisme tegen te gaan.

Naast de gewone dome camera’s, bestaat ook de speeddome camera. Dit is in principe volledig dezelfde camera, maar hij kan manueel worden bediend en worden ingezoomd. Klik hier om gratis offertes te ontvangen.

 

3. Verborgen bewakingscamera

De naam van dit soort bewakingscamera is natuurlijk al heel duidelijk. Dit zijn camera’s die je niet of nauwelijks kan zien. Deze camera’s heb je ook in de vorm van een ‘dome’, maar meestal wordt gekozen voor een veel kleinere variant. Deze zijn dan ook maar enkele millimeters of centimeters groot. Meestal worden deze minicamera’s in andere objecten verwerkt.

 

bullet camera

 

Prijs bewakingscamera

Een bewakingscamera hoeft niet heel duur te zijn! Normaal kan je al kwalitatieve bewakingscamera’s vinden vanaf 100 euro per camera. Wil je er extra functies bij (beweegbaar, scherper beeld, gekoppeld aan een alarmcentrale, …) dan betaal je natuurlijk wel meer! Prijzen kunnen zo oplopen tot 600 à 700 euro.

Raadpleeg zeker onze offertedienst als je interesse hebt in camerabeveiliging! Gegarandeerd de hoogste kwaliteit tegen de laagste prijs.

 

Offertes ontvangen?

Wil je camerabewaking, een brandalarm of een ander beveiligingssysteem plaatsen? Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte installatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.