Raambeveiliging
Net zoals deurbeveiliging is ook het raam een zwakke plek in je huis. Dieven zoeken vernuftige methodes om via ramen binnen te breken. Hoe moet je dat tegen gaan?
Hoe breken dieven via ramen in?
De slordigste en meest luidruchtige manier is om het raam gewoon stuk te slaan. Door het lawaai gebruikt een dief deze techniek (gelukkig!) nog zelden. Indien je je toch helemaal wilt beveiligen, kan je ook altijd gebruik maken van verhard veiligheidsglas, of verhard isolerend- of hoogrendementsglas.
Tegenwoordig gebeuren inbraken voornamelijk door kleine gaatjes die de inbrekers in de ramen boren ter hoogte van de raamkruk. In dit kleine gaatje stoppen raambeveiliging ze dan een stukje ijzerdraad of een meer vernuftig toestelletje om zo de deurkruk van binnenuit te openen.
Gaat het om een raamdeur waar ze willen inbreken? Dan zal hoogstwaarschijnlijk het slot op een bepaalde manier worden opengebroken of zelfs uitgenomen.
Een raam dat niet kan worden geopend is vaak niet erg efficiënt voor dieven en moet eigenlijk ook niet extra beveiligd worden.
Hoe raam beveiligen?
Om je ramen volledig inbraakvrij te maken, kan je verschillende technieken toepassen. Hieronder een lijstje van de meest gangbare raambeveiligingen.
1. Draaikrukken in plaats van hefkrukkenraambeveiliging
Een eerste manier van raambeveiliging is al meteen een doorn in het oog van de inbrekers!
Door gebruik te maken van draaikrukken kunnen dieven het raam niet meer van binnenuit openen als ze een gaatje in het glas hebben geboord.
2. Raamkruk met sleutel
Mooi geïntegreerd en volledig inbraakwerend kan ook! Plaats in het frame van een openslaand raam een ingewerkt slot of een insteekslot. Aan de dag- en nachtsloot kan de dief immers niet aan. Via een sleutel kan het raam open en toe worden gedraaid.
Nadeel van deze methode is dat dieven nog steeds binnen kunnen breken door glasbraak.
3. Opbouwslot met sleutelraambeveiliging
We hadden het er bij deurbeveiliging ook al over (zie oplegslot).
Door gebruik te maken van een opbouwslot kunnen de dieven de deurkruk wel nog proberen te openen, maar ditmaal blijft het raam geblokkeerd zitten door het opbouwslot.
Kies altijd voor een opbouwslot met een sleutel. Net zoals bij het insteekslot, heeft dit type beveiliging ook nog steeds het nadeel dat het glas kan worden ingegooid.
4. Paddestoelnokken
Bij de sluiting van ramen maak je het best ook gebruik van paddestoelnokken, zodat dieven het raam niet kunnen oplichten.
5. Dievenpennen
Om je scharnieren goed te beveiligen, maak je het best gebruik van dievenpennen. Hierdoor kunnen de scharnieren er op geen enkele manier worden uitgehaald. De vijzen kunnen niet meer worden losgeschroefd. Lees hier meer over dievenpennen of ook wel dievenklauwen genoemd.
Andere opties
Door een vensterstangenslot te plaatsen, kan het raam ook niet meer geopend worden als de dieven niet over de sleutel beschikken. Heb je valramen? Gebruik dan een valbeugel zodat het raam niet ver genoeg open kan vallen om er een mens door te laten klimmen.
Alarmsystemen
Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Bij bovenstaande raambeveiligingen is je huis al heel wat beter beveiligd. Toch kunnen dieven nog altijd binnen indien zij het glas gewoon aan diggelen slaan. Een oplossing voor dit probleem vind je door gebruik te maken van alarmsystemen!
Via glasbreukdetectiesensoren gaat een alarm luidkeels loeien vanaf dat het glas trilt door de glasbreuk. Een andere, extra beveiliging die daarom niet altijd helpt tegen glasbreuk zijn magneetcontacten.
Rolluiken
Rolluiken zijn niet alleen bedoeld als zonwering! Perfect om inbrekers de toegang tot je ramen te weigeren zijn rolluiken. Vooraleer ze immers door een raam zouden kunnen gaan snijden, moeten ze het raam eerst volledig van de rolluik ontdoen, en dat maakt heel wat lawaai en is absoluut niet evident! Er zijn verschillende soorten rolluiken. Wil je weten welke het best bij jouw woning aansluit? Lees er dan hier meer over.