Deurbel met camera
Een deurbel met camera is naast een alarmsysteem en beveiligingscamera een bijkomende optie je woning te beveiligen. Met een videofoon zie je wie er voor je deur staat en kan je de deur vanop afstand openen. Wat zijn de mogelijkheden en trends? Wat kost het? En kan je dit zelf installeren? Dat ontdek je hier.
Ga snel naar: Functies – Kostprijs – Installatie
Soorten deurbel met camera
Een deurbel met camera bestaat steeds uit 2 onderdelen: een binnenpost en een buitenpost. De binnenpost is het display binnen waar je ziet wie er voor je deur staat. De buitenpost is het paneel met camera dat buiten aan de deur hangt. Er zijn 3 types deurbellen met camera: analoog, digitaal en 2-draads:
Analoog
Dit is een relatief oud systeem dat meerdere draden nodig heeft. Herkenbaar aan de coax kabel met meerdere geleiders.
+ Goedkoper
+ Kan aangepast worden op maat
– Communicatie is storingsgevoelig
– Complexe installatie
Digitaal
Er zijn minder geleiders nodig dan bij analoge systemen om de signalen over te brengen. Dat bespaart tijd op de bekabeling van het systeem.
+ Betere beeld- en klankkwaliteit
+ Minder storingsgevoelig
+ Minder complex te installeren
– Duurder dan een analoog systeem
2-draads
Meest voorkomende videofoon dankzij de eenvoudige installatie. Populair bij renovatie omdat de bekabeling van de deurbel meestal hergebruikt kan worden.
+ Makkelijk te plaatsen
+ Weinig technische kennis nodig
+ Digitale beeld- en geluidskwaliteit
– Duurdere prijsklasse
Functies van een videofoon
Een deurbel met camera kan heel wat meer dan enkel tonen wie er voor je deur staat. Er zijn heel wat interessante functies waardoor een videofoon je heel wat extra comfort biedt.
- Geheugenfunctie: wanneer je niet thuis bent, nemen sommige toestellen een foto of maken ze een filmpje. Zo kan je achteraf toch nog zien wie er aan je deur stond.
- Antwoordapparaat: niet thuis? Dan kan je bezoeker een boodschap achterlaten.
- Toegangscontrole: de nieuwe generatie videofoons zijn echte technologische hoogstandjes. Zo bestaan er videofoons met badgelezer, codeklavier en zelfs vingerscantechnologie. Zo heb je niet langer een sleutel nodig.
- Smartphone-app: bedien je videofoon met je smartphone of tablet. Je kan zien er in real time zien wie er voor je deur staat als niet thuis bent. Of je kan iemand vanop afstand gewoon binnen laten.
- Intercom: communiceer tussen verschillende binnenposten in huis, bijvoorbeeld boven en beneden, via de binnenposten.
Tip: heb je een domoticasysteem? Integreer de deurbel met camera dan in je domotica. De binnenpost wordt geïntegreerd in de centrale bediening waarmee ook je verwarming en verlichting aanstuurt. Dat kan je best laten doen door een vakman.
Wat kost een deurbel met camera?
Videofoons zijn er in verschillende uitvoeringen. Meestal krijg je standaard een binnentoestel, voedingskabel en buitenmodule bij aankoop. Zo’n set kun je krijgen vanaf 200 à 300 euro. Een buitenmodule in aluminium zal weliswaar duurder zijn dan een in kunststof.
Wil je nog andere snufjes op je deurbel met camera, zoals toegangscontrole via vingerscan of codeklavier? Reken dan op een prijs van minstens €1.000 voor een badgelezer en codeklavier. Voor vingerscancontrole betaal je al snel het dubbele.
Bekijk hier onze modellen in de webshop.
Kan ik zelf een deurbel met camera installeren?
Dat hangt er een beetje vanaf welk type videofoon je kiest. 2-draads videofoons zijn het eenvoudigste te installeren. Je hebt 2 draden nodig richting buitenpost en 2 voor de binnenpost. De deurbel kan je vaak eenvoudig vervangen door een 2-draads videofoon.
Digitale videofoons vereisen al iets meer technische kennis, want hebben meer geleiders nodig. Analoge systemen worden vaak op maat gemaakt en zijn een stuk complexer. Dat laat je best uitvoeren door een ervaren elektricien.
Ontvang nu max. 3 offertes van erkende elektriciens uit je buurt in minder dan 2 minuten.
Tips voor een correcte installatie
Ben je een handige Harry en installeer je de deurbel met camera toch zelf, hou dan rekening met deze tips:
- Vlakke ondergrond: plaats de buitenpost op een vlakke ondergrond
- Schroef niet te hard: span de schroeven niet te hard aan. De behuizing kan vervormen, wat de kans op waterindringing vergroot.
- Silicone afdichting: dicht de openingen waar de kabels ingaan af met silicone tegen waterindringing.
- Minimale hoogte: hang de videofoon op een minimale hoogte van 1m60 voor een duidelijk beeld.
- In beeld: plaats de buitenpost dicht bij de deur zodat de bezoeker niet buiten beeld staat.