Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Alarmsysteem beveiliging Online info & advies over beveiliging en het installeren van alarmsystemen.
Alarmsysteem beveiliging
banner image

Dievenklauw: goedkope inbraakbeveiliging

Tegenwoordig beveilig je maar best je woning tegen inbraak. Er zijn allerlei manieren om het inbrekers zo lastig mogelijk te maken een huis binnen te dringen. Een populair en effectief veiligheidsmiddel is de dievenklauw. Met een dievenklauw voorkom je dat ramen en deuren uit de sponningen worden getrokken.

 

Ga snel naar: werkingprijsmontagetoepassingen

 

 

Wat is een dievenklauw?

Naar buiten draaiende ramen of deuren zijn ideaal voor inbrekers. Zij hoeven alleen maar de scharnierpen uit de scharnieren te halen en ze tillen het raam of de deur zo uit de sponning. Dit kan je voorkomen door dievenklauwen te monteren.

 

Een dievenklauw bestaat uit een stift en bus, beiden gemaakt van gehard staal. Deze constructie zorgt ervoor dat het raam of de deur niet uit de sponning gewrikt kan worden als het scharnier vernield is.

 

 

Hoe werkt een dievenklauw?

De stift, of pen, plaats je net boven het scharnier in het raam of de deur. De bus komt daar recht tegenover in het raam of deurkozijn. Het is trouwens ook mogelijk om de stift en de bus andersom te plaatsen. Je krijgt nu een dwarsverbinding en door deze verbinding is het onmogelijk om het raam of de deur te openen aan de scharnierzijde.

 

 

Dievenklauwen: prijs

Een dievenklauw kopen is een zeer beperkte investering, maar het levert je dus wel heel wat extra veiligheid op. Je koopt al een dievenklauw voor 5 à 6 euro. De prijs van een dievenklauw van goede kwaliteit ligt rond de 10 euro per stuk. Dievenklauwen zijn in iedere bouwmarkt te koop.

 

 

Zelf dievenklauwen monteren

In een houten deur- of raamkozijn kan je eenvoudig zelf dievenklauwen monteren. In het geval van kunststof- of metalen deuren is dat een stuk lastiger. In dat geval kan je best opteren voor een vakman. Die vind je hier.

 

Dievenklauwen monteren doe je via een vast stappenplan:

 

1. Een dievenklauw plaats je op ongeveer 5 centimeter boven of onder het scharnier. Je plaatst sowieso drie dievenklauwen in een deur.

 

2. In principe plaats je de stift (de pen) in de deur of het raam en de bus (het gat) komt in het kozijn. Het is ook mogelijk om ze andersom te plaatsen.

 

3. Je plaatst dievenklauwen één voor één, dus niet eerst alle pennen en daarna alle gaten.

 

4. Met een boor maak je gaten in de deur of het raam en in het kozijn. Denk erom dat je de juiste boormaat neemt. Als het gat te groot wordt gaan de bus en de stift los zitten. Dit kan je eventueel oplossen door deze erin te lijmen.

 

5. De pen sla je zover in de deur of het raam dat deze ongeveer 15 millimeter uitsteekt.

 

6. Nu sluit je de deur of het raam zover dat de pen tegen het kozijn aankomt. Doe dit niet te hard, een kleine markering op het kozijn is al voldoende.

 

7. Houd rekening met de zwenkhoek van de pen. Deze zwenkt een paar millimeter uit als je het raam of de deur opent. Je plaatst de boor dus niet precies in het midden van de markering, maar enkele millimeters links of rechts hiervan. Dit is afhankelijk van de zijde waar het scharnier zich bevindt.

 

8. Nu boor je het gat en plaatst de bus door deze met een hamer in het gat te slaan.

 

Deur beveiligen

 

Dievenklauwen laten plaatsen

Ook al volg je bovenstaand stappenplan, toch kan het plaatsen van dievenklauwen lastiger zijn dan je op voorhand denkt. Dievenklauwen monteren moet heel erg precies gebeuren. Bovendien kan er gemakkelijk iets fout gaan tijdens de montage.

 

Om er zeker van te zijn dat dievenklauwen op de juiste manier geplaatst worden, kan je het beter een beroep doen op een vakman. Zo weet je zeker dat je ramen en deuren optimaal beveiligd zijn tegen inbraak.

 

Ontvang hier meerdere offertes van erkende vakmannen, vergelijk en bespaar!

 

Dievenklauw: toepassingen

Dievenklauwen kennen verschillende toepassingen voor ramen en deuren. Lees hieronder meer hierover.

 

  • Dievenklauw voor raam:  ramen die naar buiten open draaien zijn erg gevoelig voor inbraak. In dit geval is een dievenklauw plaatsen zeker erg belangrijk. Bij naar binnendraaiende ramen zijn dievenklauwen niet echt noodzakelijk. Toch zijn ramen die naar binnen draaien beter beveiligd als je hier ook dievenklauwen plaatst.

 

  • Dievenklauw voor deur: evenals bij naar binnendraaiende ramen is het ook mogelijk om dievenklauwen bij een naar binnendraaiende deur te monteren. Dit verhoogt de veiligheid en is absoluut van meerwaarde voor de woning. Het je maakt het inbrekers steeds moeilijker om je huis binnen te dringen.

 

  • Scharnieren met dievenklauw: het is ook mogelijk om scharnieren te kopen met een geïntegreerde dievenklauw. Dit noemen we ook wel veiligheidsscharnieren. Bij deze scharnieren zit op het ene scharnierblad een pen en in het andere een gat. Dit gat wordt ook in het kozijn geboord. Op het moment dat de deur gesloten is, valt de pen in het gat, net als bij een losse dievenklauw. Als inbrekers nu de scharnierpen eruit halen, kunnen ze de deur of het raam alsnog niet uit de sponning tillen.

 

Dievenklauw verwijderen

Het kan voorkomen dat je een dievenklauw moet verwijderen, bijvoorbeeld als de dievenklauw afgebroken is. Het is vrijwel onmogelijk om dit zelf te doen zonder dat je beschadigingen maakt. Het beste is om de vakman in te schakelen en hem de dievenklauw te laten verwijderen.

 

Offertes ontvangen?

Wil je camerabewaking, een brandalarm of een ander beveiligingssysteem plaatsen? Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte installatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.