Brandalarm: info & soorten
Een brandalarm installeren doe je het best zo snel mogelijk! Jaarlijks zijn er meer dan 10,000 woningbranden, met vaak verschrikkelijke gevolgen! Brandalarmen bestaan in alle soorten en maten! Van het verouderde brandalarm tot de meest moderne variant met ingebouwde blustoestellen. Meer info over brandalarmen en hoe ze werken vind je hier.
Brandalarm met rookmelder
Een brandalarm gaat eigenlijk altijd gepaard met een rookmelder. Deze bestaan in verschillende varianten, vaak afhankelijk van de levensduur van de batterij. Zo zijn er (duurdere) rookmelders die een batterij hebben met een levensduur van 10 jaar. Daarnaast zijn er ook rookmelders waarbij je de batterij met iets meer regelmaat moet vervangen. Zorg altijd dat de rookmelders goedgekeurd zijn voor gebruik! Dit kan je zien door het label ‘CE’ die op de verpakking of de rookmelder is vermeldt.
Waar brandalarm plaatsen?
Je plaatst het best verschillende rookmelders in je huis, zodat de kans op brand helemaal wordt uitgesloten. Zo wordt zeker aangeraden om minstens 1 rookmelder per verdieping te plaatsen. Plaats ook altijd een rookmelder in de hal en leefruimte, deze zullen de meest betrouwbare alarmen zijn. In keukens, badkamers en garages hoef je geen rookmelder te hangen, aangezien deze af en toe voor een vals alarm zullen zorgen.
Plaats je de brandalarmen op het plafond? Doe dit dan in een hoek, 30 cm van beide muren verwijdert. Plaats je de rookmelder liever op de muur? Doe dit dan minstens op 15 cm van het plafond. Plaats nooit rookalarmen op plaatsen waar een grote luchtcirculatie is (verwarmingstoestellen, ventilatieroosters, …).
Tips:
– Vervang je batterijen regelmatig!
– Overschilder een brandalarm nooit! Hierdoor werkt het brandalarm niet meer zoals het zou moeten werken.
Wil je een brandalarm laten plaatsen?
✓ Via de offertepagina ontvang je gratis en vrijblijvend offertes van professionals.
Soorten brandalarmen
Een brandalarm werkt altijd op basis van ionen of door foto-elektrische deeltjes. Ionisatie brandalarmen hebben een radioactieve (onschadelijke!) bron. Vanuit deze bron worden elektroden uitgestroomd. Wanneer er rook in een woning is, wordt deze stroom vertraagd en wordt de rookmelder geactiveerd. Deze brandalarmen zijn het goedkoopst.
Een tweede, modernere vorm van brandalarmen zijn de optische rookmelders.
Deze foto-elektrische brandalarmen zenden lichtstralen uit die vervolgens door een andere cel terug worden opgevangen. Is er rook? Dan worden deze lichtstralen niet meer opgevangen!
Deze brandalarmen werken sneller maar zijn ook vaak veel duurder dan de goedkopere ionisatie brandalarmen.
Sprinklersysteem
Een modernere en heel veilige vorm van een brandalarm is het sprinklersysteem.
Het sprinklersysteem is immers ideaal om beginnende brandjes op te sporen en te doven.
De sproeikoppen worden aan het plafond bevestigd en beschikken over een soort thermostaat, die de temperatuur van de ruimte aanvoelt. Wordt het te warm? Dan treedt het systeem in werking en begint water te sproeien.
Professioneel brandalarm laten plaatsen
Een brandalarm is niet duur. Voor 20 à 30 euro heb je al een goed model. Je doet er wel goed aan om een vakman in te schakelen wanneer je een brandalarm wil plaatsen. Het grote voordeel van een professioneel brandalarm te laten plaatsen, is dat de installateur het huis grondig kan analyseren en bijgevolg beter kan beveiligen.
Vraag hieronder een offerte aan zonder enige aankoopverplichting!