Deurbeveiliging
Deurbeveiliging is samen met raambeveiliging vast en zeker dé belangrijkste beveiliging die je in je huis kan plaatsen! Dieven raken immers nog steeds (ongewenst!) binnen via de deuren en ramen van een woning. Hoe beveilig ik mijn deuren het best?
Noodzakelijke deurbeveiliging
Een simpel slot op je deur plaatsen volstaat al lang niet meer om je huis van dieven te verlossen! Absoluut noodzakelijk om de meeste inbraakgolven te kunnen afweren zijn de volgende types van deurbeveiliging:
Dag- en nachtschoot
Een schoot is het deel van het slot waarmee de deur gesloten wordt. De dagschoot is het onderdeel dat naar binnen gaat als de deurklink of deurkruk naar beneden wordt gedrukt.
De nachtschoot is het deel dat (via een sleutel of draaislot) naar buiten wordt geschoven, om zo de deur op slot te doen. Belangrijk is dat dit nachtschot minimaal 2 centimeter lang is! Anders kunnen inbrekers het nachtschot er makkelijk uitnemen.
Niet onbelangrijk is dat de beide schoten in een sluitplaat of sluitkom zitten.
In het slot zelf moet een veiligheidscillinder met boorbelemmering zitten, die volledig is afgeschermd door middel van een veiligheidsrozet of veiligheidsbeslag met kernbescherming.
Is je deur van een ander materiaal dan hout? Kies dan voor een zwenkschootslot.
Extra deurbeveiliging
Met de bovenstaande basisbeveiliging zal je de kans op diefstallen vast en zeker al verkleinen. Toch worden de technieken van inbrekers vaak drastischer en deinzen ze er niet voor terug om wat te werken voor hun buit! Je deurbeveiliging optimaliseren doe je door gebruik te maken van volgende technieken:
1. Beveiliging van de scharnierendievenpennen
Om je deur nog iets beter te beveiligen, maak je het best niet alleen gebruik van scharnieren. Om je scharnieren beter te beveiligen, kan je gebruik maken van dievenpennen.
2. Veiligheidscillinder
Bovenstaande deurbeveiliging houdt echter geen rekening met het verlies van een sleutel.
Door een veiligheidscillinder op je deur te plaatsen wordt je deur meteen extra goed beveiligd!
Enerzijds heeft een veiligheidscillinder meerdere sluitsystemen, waardoor dieven zich niet meer kunnen beroepen op haakjes en andere spullen om je deuren zo open te krijgen (de zogeheten PICKIG tools). Anderzijds zit er bij een veiligheidscillinder altijd een veiligheidscertificaat. Indien je een sleutel wilt laten kopiëren, kan dit niet zonder dit certificaat.
3. Extra oplegslot of insteekslot
Een extra slot op de deur kan natuurlijk nooit kwaad! Een oplegslot wordt aan de binnenkant van een deur bevestigd op het frame van de deur. Op het frame rondom de deur wordt vervolgens het tweede deeltje van het oplegslot geplaatst, waarin de deur kan worden vergrendeld. Deze sloten zijn best te gebruiken bij deuren die naar binnen opendraaien!
Een insteekslot is een extra slot dat je in de deur stopt. Hiervoor moet wel een extra gat aan de zijkant van de deur worden gemaakt, zodat het slot daarin kan worden gestopt.
4. Secustrip
Dan rest er voor de dieven nog altijd het grovere werk: het slot gewoon uitbreken met een koevoet! Gelukkig is hiervoor ook een oplossing! Door gebruik te maken van een hoekprofiel uit gehard staal (een secustrip) kan een koevoet de nachtschoot niet meer uit de deur wrikken.